PannonPharma logo

Cikkek / Nyári gyógyszertárolás: Hogyan óvd meg gyógyszereid hatékonyságát és biztonságát a forró hónapokban

Nyári gyógyszertárolás: Hogyan óvd meg gyógyszereid hatékonyságát és biztonságát a forró hónapokban

A nyári hónapok a meleg időjárás, napsütés és forróság igen csak nagy hatással van a gyógyszereinkre, így fokozottan kell figyelnünk azok helyes tárolására. Itt van pár tipp, hogy hogyan őrizhetjük meg gyógyszereink hatékonyságát a meleg nyári napokon.

 

Tároljuk hűvös és száraz helyen!

 A legfontosabb szabály, hogy a gyógyszereket tároljuk hűvös és száraz helyen. Ez a két elem gyorsan ronthatja a gyógyszereink állapotát. Kerüljük a magas hőmérsékletű és nedves környezetet, mint például a fürdőszoba vagy az autó. Az előbbit sokan használják gyógyszertárolásra, de a fürdőszobában nagy lehet a páratartalom, ami nem tesz jót a gyógyszereinknek.

Ne hagyjuk a napon!

A napfény is károsíthatja a gyógyszereket, ezért fontos, hogy ne tegyük őket közvetlen napfénynek kitett helyre. Válasszunk olyan tároló helyet, ahol a napfény nem éri közvetlenül a gyógyszereket. Ilyen lehet egy fiók vagy szekrény, ami tényleg egy napfény mentes övezet. Vannak hűtést igénylő gyógyszerek, ezeknél még jobban figyeljünk, hogy ne maradjanak meleg környezetbe.

Használjunk lezárható dobozt!

A gyógyszereket lezárható dobozban érdemes tárolnunk így nem érheti őket közvetlen napfény. Sok helyen beszerezhető már kifejezetten gyógyszerek tárolására alkalmas doboz, de egy sima, nem átlátszó tároló doboz is tökéletesen megfelel erre a célra.

Figyeljünk az eltarthatóságra!

Időközönként ellenőrizzük gyógyszereink lejárati idejét és ne használjuk azokat, ha már lejártak. Mivel a magas hőmérséklet is károsítja gyógyszereink hatóanyagait ezért a nyári hónapokban érdemes ezeket többször ellenőrizni.

Ezek az alapvető tippek segíthetnek abban, hogy megőrizd gyógyszereid hatékonyságát és biztonságát a nyári hónapokban. A gyógyszertárakban is szívesen segítenek, és biztosítanak arról, hogy gyógyszereid megfelelően tárolva maradjanak.

Szerző: Pedrovácz Dalma

Kapcsolódó termékek

IRIX® spray, IRIX® Forte spray

product
PannonPharma logo

Pannonpharma u. 1

Pécsvárad

H-7720

SGS 9001 logo
© 2020 PannonPharma. Minden jog fenntartva.