PannonPharma logo

Cikkek / Tudatosság a gyógyszerek világában

Tudatosság a gyógyszerek világában

Ma már minden kérdésünkre, problémánkra megtaláljuk a válaszokat, megoldásokat az internet világában. Google a barátunk, vagy épp az orvosunk. Ismeretlen emberek tanácsaira gyógyszereket rendelünk, az adagolásról a futárt kérdezzük, ha beválik, büszkén ajánljuk a szomszédnak, véleményt írunk, aminek a hatására más hasonló cipőben járók is bátran kipróbálhatják. Magára ismert?

Tudatosság a gyógyszerek világában - Az önkezelés veszélyei és a kihívásai

Tudatosan a gyógyszerek világában

Az önkezelés és önmedikáció széles körben elterjedt gyakorlat, mely során anélkül szedünk be gyógyszereket, hogy orvoshoz fordulnánk vagy megfelelő, szakértő tájékoztatást kérnének. Bár az önkezelés is lehet hatékony vagy szükséges, jelentős veszélyeket hordoz magában, amelyekről sokan nem tudnak, sőt még csak nem is sejtik a veszélyeket.

Fontos, hogy mindannyian megértsük ezeket a kockázatokat, és megfelelően tájékozódjunk, mielőtt gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket vagy épp teljesen ártalmatlannak tűnő étrend-kiegészítőket szednénk be, orvosi utasítás nélkül/ellenére.


Mik lehetnek az önkezelésnek, a saját magunk gyógyításának a veszélyei?

1. Mellékhatás

Először is, minden gyógyszernek vannak mellékhatásai. Például a fájdalomcsillapítók hosszú távú használata súlyos veszélyeket jelenthet a májra és a vesékre nézve, míg a pszichotróp szerek hosszú távú szedése függőséget és más mentális egészségügyi problémákat okozhat.

2. Gyógyszerkölcsönhatás

Az önkezelés során a gyógyszerkölcsönhatások veszélye is megnőhet. Amikor valaki több gyógyszert szed egyszerre, fennáll annak a kockázata, hogy ezek a gyógyszerek kölcsönhatásba lépnek egymással, ami nem csak a gyógyszerek hatékonyságát csökkentheti, hanem súlyos mellékhatásokhoz is vezethet.

3. Tünetek elfedése

Az önkezelés másik kockázata az, hogy az emberek hajlamosak lehetnek figyelmen kívül hagyni vagy elbagatellizálni azokat a tüneteket, amelyek kezelésére a gyógyszert szedik. A tünetek elfedése, már önmagában kockázatos. Ez azt jelenti, hogy az alapvető, a kezdeti szakaszban egyébként jól kezelhető, gyógyítható egészségügyi problémák figyelmen kívül maradhatnak vagy súlyosbodhatnak, mire végül orvoshoz kerülünk vele.

Hogyan lehetünk tehát tudatosabbak az önkezelés és önmedikáció tekintetében, és hogyan tájékozódhatunk?

Először is, mindig konzultáljunk orvosunkkal vagy gyógyszerészünkkel, mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdenénk szedni. Ők képesek megfelelő tájékoztatást nyújtani a gyógyszer alkalmazásáról, a lehetséges mellékhatásokról és kölcsönhatásokról, valamint arról, hogy milyen más kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre.

Másodszor, legyünk tisztában azzal, hogy milyen tünetek esetén kell orvoshoz fordulni. Nem minden tünet jelent súlyos egészségügyi problémát, de fontos megtanulni azokat az eseteket, amikor azonnali orvosi segítséget igényelnek.

A megfelelő tájékoztatás és a tudatos döntéshozatal mellett az önkezelés és önmedikáció veszélyeinek csökkentése érdekében fontos betartani a gyógyszerészeti útmutatásokat és az adagolási utasításokat. Ne változtassuk meg a gyógyszer adagját vagy alkalmazásának módját orvosi felügyelet nélkül, és ne szedjünk gyógyszereket hosszabb ideig, mint amennyit az orvosunk előírt.

Fontos az is, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül az alternatív kezelési lehetőségeket. Néha a gyógyszerek helyett vagy azok kiegészítéseként más módszerek is hatékonyak lehetnek, például a testmozgás, a táplálkozás vagy a stresszkezelés.

Szerző: Kadlicskó Zsófia

Kapcsolódó termékek

IRIX® spray, IRIX® Forte spray

product
PannonPharma logo

Pannonpharma u. 1

Pécsvárad

H-7720

SGS 9001 logo
© 2020 PannonPharma. Minden jog fenntartva.