PannonPharma logo

Cikkek / Otthoni házipatika – Mit tartalmazhat egy elsősegélydoboz otthon?

Otthoni házipatika – Mit tartalmazhat egy elsősegélydoboz otthon?

Az elsősegélydoboz az otthonunk egyik legfontosabb kelléke lehet, hiszen balesetek mindig történhetnek. Azonban sokan nem tudják, hogy mit tartalmazhat az otthoni házipatikánk. Cikkünkben összefoglaljuk, hogy mely alapvető eszközöket és készítményeket lehet, érdemes kéznél tartani.

Otthoni balesetek számokban

Egy 2019-es felmérés szerint az otthoni balesetek 43%-a a konyhában történek. A leggyakoribb otthoni sérülések közé tartozik a vágás, égés és a csúszás okozta sérülés. Ezek általában könnyebb, kismértékű sérülések, azonban ezekre is igaz, hogy az elsősegélynyújtás megkezdése a baleset után az első 10 percben jelentős mértékben csökkentheti a sérülések súlyosbodását és a gyógyulási időt. A gyors cselekvéshez, pedig elengedhetetlen egy jól átgondolt elsősegély doboz.

Mit tartalmazhat egy elsősegélydoboz otthon?

  1. Sebtapaszok és kötszerek: Mindig legyen kéznél sebtapasz és kötszer. Ezek segítségével könnyedén elláthatjuk a kisebb sebeket és vágásokat.
  2. Sebösszehúzó készítmények:  Ezek segítenek megtisztítani és fertőtleníteni a sebeket, kérjük ki róla a patikus vagy az orvosunk véleményét.
  3. Orvosi kesztyű: Fontos, hogy a sebek ellátása során megfelelően védjük magunkat és másokat a fertőzésektől.
  4. Csipesz: Szálkák kiszedéséhez, sebek tisztításához elengedhetetlen egy kifejezetten erre a célra dedikált csipesz. A legjobb, ha kis LED lámpa is van a csipeszen.
  5. Szúnyog- és rovarcsípés elleni készítmények: Nyáron különösen fontos lehet ezeknek a készítményeknek a megléte. Válassz egy terméket, ami repellens hatású, és egyet, amivel a csípések okozta kellemetlen tüneteket enyhítheted.
  6. Égési sérülésekre: A napégés gyakori probléma, de a konyhában az egyik leggyakrabban előforduló baleset az égés és a forrázás, így jó, ha van otthon olyan krém vagy spray (pl.: IRIX Spray), ami enyhíti az égést és segíti a gyógyulást.
  7. Fertőtlenítő: Az antiszeptikus oldatok vagy fertőtlenítő kendők segíthetnek a sebek fertőzésének megelőzésében.

Fontos, hogy a sérülések ellátásával kapcsolatban forduljunk szakemberhez, kérjük ki orvosunk vagy gyógyszerészünk véleményét!

Hasznos Tippek:

  1.  Rendszeresen ellenőrizd a házipatikát: Ne felejtsd el időnként átnézni az elsősegély dobozt, hogy mindig friss és használható legyen a tartalma.
  2. Tanuld meg az elsősegélynyújtás alapjait: Fontos, hogy tudjuk, hogyan kell helyesen ellátni a sebeket és hogyan kell reagálni különböző baleseti helyzetekben.
  3. Tartsd elérhető helyen: Az elsősegély doboznak mindig könnyen hozzáférhetőnek kell lennie, hogy sürgős esetekben gyorsan tudjunk reagálni. Utazáshoz is érdemes összeállítani egy kisebb, táskában könnyen elférő elsősegély csomagot is.

Szerző: Kadlicskó Zsófia

 

Kapcsolódó termékek

IRIX® spray, IRIX® Forte spray

product
PannonPharma logo

Pannonpharma u. 1

Pécsvárad

H-7720

SGS 9001 logo
© 2020 PannonPharma. Minden jog fenntartva.