PannonPharma logo

Blog / Háztartási égések: mit tegyünk és mit NE tegyünk az égési sérülttel?

Háztartási égések: mit tegyünk és mit NE tegyünk az égési sérülttel?

Cikkünkben a háztartási égési sérülések ellátásának gyakorlati szempontjait mutatjuk be. A súlyos és nagy felületű égés esetén azonnal mentőt kell hívni! De mit tehetünk kevésbé súlyos (enyhe) égési sérülések esetén?

HŰTÉS

Az azonnali hideg vizes hűtés csökkenti az égési sérülés kiterjedését és a fertőzésveszélyt, enyhíti a fájdalmat. Fontos szempont, hogy csak az érintett bőrfelületet kell hűteni, körültekintő módon, és meghatározott ideig. Hűtésre alkalmas a csapvíz, de például a természetes vizek (mint a patakvíz) növelhetik a fertőzés esélyét, de ugyanígy a jég használata sem ajánlott. A szakirodalom kb. 15-20 perc hűtést javasol, de mindenképpen figyelembe kell venni a víz hőmérsékletét, az égett felület nagyságát és annak elhelyezkedését. A kézfejet pl. hosszabb ideig lehet hűteni, mint a mellkast.

• 10%-nál kisebb testfelületi helyi égésnél 10-15 perc hűtés, 13-15°C vízzel
• 20%-nál kisebb testfelületi égésnél 1-2 perc hűtés, 13-15°C vízzel
• 3. és 4. fokú égés hűtése nem ajánlott!
Égett gyermek vagy idős beteg esetén nagyon gondosan kell eljárni! Hűtést követően legfontosabb a fertőtlenítés, majd a fedőkötés.
Az égési kötszerek hőelvonó sajátsága sokkal jobb a víznél. Hatékonyabban támogatják az ellátást és fertőtlenítenek is.

Néhány égéssel kapcsolatos hűtési ajánlás:

AMIT BIZTOSAN NE TEGYÜNK:
- A bőrbe beleégett ruhát ne próbáljuk kiszedni!
- Ne tegyünk az égési sérülésre: tejfölt, margarint, olajat, hintőport, kenőcsöt, bármilyen zsírnemű anyagot!
- Jeget ne alkalmazzunk közvetlen hűtésre!
- Ne szúrjuk ki az égett felületen lévő hólyagokat!
- Ne alkalmazzunk az égettnél gyógyszert, ha csak nem az orvos rendelte el annak szedését!

HÍVJUNK MENTŐT (104/112), VAGY FORDULJUNK ORVOSHOZ ABBAN AZ ESETBEN, HA:
- az égés mélyebb rétegeket is érintett
- az égett rész szenesedett
- több mint háromtenyérnyi felületen hólyagok jelentek meg
- arcot, ízületet, nemi szervet ért az égés
- gyermek vagy idős ember égett meg

Naksol spray: a készítmény feltalálója Széles Lajos

Széles Lajos életrajza kész regény. A gyógyító borbélyként is ismert feltaláló 1897. augusztus 3-án egy Tolna megyei kis faluban, Nakon látta meg a napvilágot. Már 17 évesen harcolt az első világháborúban, több katonai kitüntetést is kapott. Később Budapesten, a Helyőrségi kórházban dolgozott, majd fodrászüzletet nyitott Dombóváron. A gazdasági világválság hatására feleségével Dél-Amerikába emigrált. Uruguayi borbélyüzletében kis labort nyitott, gyógynövényekből krémeket és parfümöket készített.
Az 1957-es év fordulópontot jelentett életében: két barátja súlyos égési sérüléseket szenvedett. Ekkor kezdte el erre vonatkozó kísérleteit. 1962-re már tökéletes volt az „Anti-quema” receptje. 1964-ben hazatelepült a Tolna megyei Nakra. Gyorsan elterjedt, hogy égési sérüléseket „gyógyít”. Szerével több egészségügyi intézményben is próbálkozott, de zárt ajtókba ütközött. 1978-ban Vitray Tamás tv-műsorában az egész ország felfigyelt rá. A gyógyulni vágyók özönlöttek, mert a szer bizonyítottan használt! Kisebb fokú égéseknél elég volt egy-két fújás, s a fájdalom megszűnt, néhány nap után pedig semmi nem látszott. Ugyanez volt a helyzet súlyos égéseknél, pár napnyi kezelés után. 1978-ban az Interag megvásárolta a receptúrát, és a Human Oltóanyagtermelőés Kutatóintézetben megkezdődött a Naksol gyártása. 1988-ban Magyarországon is törzskönyvezték a Naksolt (a név eredete: Nak, a somogyi falu + solutio (oldat)).
1988-ban Maecenas-díjjal tüntették ki, 1991-ben Pro Oppido Dombóvár kitüntetésben részesült. Szinte haláláig, 1992 januárjáig jártak hozzá a gyógyulni vágyók.

Forrás: www.gynki.hu

More products

Naksol® spray

product
PannonPharma logo

Pannonpharma u. 1

Pécsvárad

H-7720

SGS 9001 logo
© 2020 PannonPharma. All rights reserved.