PannonPharma logo

Cikkek / Vigyázat, refluxveszély!

Vigyázat, refluxveszély!

Mi, magyarok nagyon szeretjük a hasunkat. Az utóbbi évtizedek egészségtudatos életmódja sem változtatott túl sokat ezen a tényen. Ünnepek táján, így a karácsonyi-újévi ünnepkör kapcsán ez még hatványozottabban jelentkezik. Sajnos azonban a túlzott mértékű ételfogyasztás mindig elnyeri méltó büntetését… Ez különösen igaz lehet azoknál, akiknél refluxot, esetleg gyomor- és/vagy nyombélfekélyt diagnosztizáltak. Most a refluxhoz köthető fontos tudnivalókat járjuk körbe.

Sajnos azonban a "nagyevés" mindig elnyeri méltó büntetését....
Ez különösen igaz lehet azoknál, akiknél refluxot, esetleg gyomor és/vagy nyombélfekélyt diagnosztizáltak. Természetesen nem lehet általánosítani, hisz vannak, akik az ünnepek alatt is figyelnek a táplálkozásukra, ahogy azok is, akik súlyosabb, refluxos panaszokkal küzdenek, illetve rendszeres orvosi kezelés alatt állnak.
Köztudott, hoyg a zsírosabb, erősen fűszerezett ételek, az alkoholos, szénsavas italok mindkét esetben rontják a tüneteket. Tekintve, hogy a fekélyes betegség összetettebb probléma, így most a refluxhoz köthető fontos tudnivalókat járjuk körbe.

Mi a reflux?

Jellemzője a szegycsont mögötti területen jelentkező égő, időnként éles fájdalom, valamint a torokban, garatban észlelhető savas visszaáramlás, ami pl. éjszaka meglehetősen kellemetlen lehet. A hazai népesség körében igen gyakori, mintegy 30%-os előfordulást mutat. Refluxnál a nyelőcsőbe, a torok területére visszaáramló sav kimarja a nyálkahártyát. Ez a maró érzés azért jelentkezik, mert a gyomorral ellentétben itt nincs védőréteg, ami megsemmisítené azt. jellemző a nyelőcső alsó záróizmának működészavara, valójában ezért tud a savas gyomortartalom visszafelé áramlani. A savas érzés és a fájdalom mellett fokozódhat a nyálelválasztás, súlyosabb (és kezeletlen) esetben nyelőcső gyulladás, nyelőcső fekély, esetleg rákelőző állapot alakulhat ki.

A tünetek jellemző és hosszabb fennállása mindenképpen orvosi diagnózist igényel. Ez általában nem bonyolult: megléte a tünetek alapján, és/vagy endoszkópiás vizsgálattal jól kimutatható. Végezhető a nyelőcsőben nyomásmérés, pH-mérés). Ha az endoszkópia alapján a vizsgáló orvos úgy ítéli meg, szövetminta vétel is indokolt lehet.

A reflux kezelésében több szempont érvényesül

  • Diétás tanácsok, javaslatok (túlságosan zsíros, fűszeres ételek, kávé, alkhol és szénsavas italok kerülése)
  • Az étkezés időzítése, adagok, típusok (napi többszöri étkezés, kisebb adagokkal, könnyen emészthető ételekkel, mmint pl. főzelékfélék, joghurt, kefir, kétszersültek, korpás kekszek, stb. )
  • Alvással kapcsolatos tanácsok (segít az ágy feji végének mechanikus úton való megemelése, kevesebb lesz a savas visszaáramlás)
  • Gyógyszeres kezelés (az orvos tanácsai és rendelése szerint:savkötő szerek, a gyomorsav termelődését gátló készítmények, stb.). Vannak vény nélkül kapható szerek is, ebben a gyógyszerész tud pontos tájékoztatást adni.
  • Egyéb beavatkozások (felmerülhet a nyelőcső ballonos tágítása, esetleges nyelőcső vérzés esetén sürgős orvosi beavatkozás9.

Mit együnk és hogyan az ünnepek alatt?

Mindegy, hogy milyen évszak van éppen, az étkezésnek mindig fontos része a zöldségek és gyümölcsök, valamint az abból készült ételek fogyasztása. Célszerűbb a rostos gyümölcsöket előnyben részesíteni, mint az alma, vagy a körte. Ezek nem mellesleg a megfelelő C-vitamin pótlásra is alkalmasak, melynek fogyasztása nem az étkezés után, hanem előtte javasolt.

A karácsonyi-újévi ünnepkör kultúrájába itthon, ahogy említettük, beletartozik a "lakomaszerű" étkezések sora. Vidéken gyakori még ma is a disznóvágás, a szüret. Ezt nem is kell alapjában megváltoztatni, de egy kis odafigyeléssel egészségesebbé tehetjük ezeket az étkezéseket is.

A hazai halfajtákból készített halászlé például kifejezetten finom, és nem túl fűszeresen egészséges is. Azért is fogyasszunk minél több halat, mert alacsony a kalóriatartalma, és tartalmaz omega-3 zsírsavat, ami véd az érelmeszesedés ellen. Egészségesebb a hagyományos húsétel, ha zöldségköretre cseréljük a krumplit és a rizst. Mindemellett pedig természetesen bánjunk mértékkel az édességekkel is!

 

Megjelent az Egészségbarát magazin 2017 téli számában

Kapcsolódó termékek

PannonPharma logo

Pannonpharma u. 1

Pécsvárad

H-7720

SGS 9001 logo
© 2020 PannonPharma. Minden jog fenntartva.