PannonPharma logo

Blog / Mit tehetünk a nyári bőrszárazság ellen?

Mit tehetünk a nyári bőrszárazság ellen?

Mit tehetünk legalább nyáron azért, hogy bőrünk a napozás, a hő, a strandolás és más tényezők miatt ne száradjon ki, és ne fejezzük be rosszabb állapotban a nyári időszakot, mint ahogyan elkezdtük azt? Tippek és trükkök bőrszárazság ellen.

Ahogy közeledik a nyár, egyre rövidülnek a ruhák, előkerülnek a bikinik, strandruhák, ezzel együtt pedig nehezebb elrejteni meglévő bőrhibáinkat is. Itt elsősorban nem az esetleges túlsúlyra céloztunk, sokkal inkább azokra a bőrproblémákra, bőrhibákra, amivel a téli időszakban, valljuk be, kevesebbet foglalkozunk. Nyáron viszont mindenre fény derül. Mit tehetünk legalább nyáron azért, hogy bőrünk a napozás, a hő, a strandolás és más tényezők miatt ne száradjon ki, és ne fejezzük be rosszabb állapotban a nyári időszakot, mint ahogyan elkezdtük azt?

Tippek és trükkök bőrszárazság ellen

Jó hír, hogy a téli bőrszárazság gyakoribb jelenség, mivel nyáron általában magasabb a páratartalom a levegőben, tehát bőrünk eleve kevésbé szárad ki, mint a hideg, száraz téli időszakban. A bőr úgy viselkedik, mint a „szivacs”: magába szívja a nedvességet, lehetséges módon megtartja, ezért kevésbé szárad ki, és kevésbé károsodik. Ilyen szempontból a nyár olyan természeti környezetben, kontinensen, országokban veszélyesebb, ahol igen alacsony a légnedvesség, és magas a napi átlaghőmérséklet.

Nézzük, milyen kockázatok lehetnek a nyári bőrszárazság kialakulására:

Napozás, napártalom
Nemcsak konkrétan a direkt napozás, de maga a napon tartózkodás is ronthatja bőrünk általános állapotát. Ez elsősorban a fehér/világos bőrűeket érinti, akik a napon gyorsan leéghetnek, bőrük hamar kiszárad, gyorsabban öregszik. Ezért számukra a legfontosabb a bőr kellő ápolása, és természetesen a „csúcsidőszakokban” (10-15 óra) a napozás kerülése. Nagyon fontos emellett az alkoholmentes naptejek és ajakírok alkalmazása, (legalább SPF 15 erősségű napvédő faktorral), napkalapok, póló, bármilyen könnyű napvédő ruházat használata is.

Kemény szappanok, oldószerek
Jellemzően a kerti munkák során alkalmazott rovarűzőszerek és oldószerek is irritálhatják, kiszáríthatják bőrünket, ami viszketni fog e szerek miatt. A kemény szappanok, alkohol-alapú szerek alkalmazása szintén kioldja a bőr természetes zsír/olajtartalmát, ezért ezek is bőrszárazságot okozhatnak. Javasolt az enyhe, kíméletes, nedvesítő hatású bőrápoló szerek alkalmazása, amelyek illatanyag- és tartósítószer- mentesek, így nem irritálják bőrünket.

Fürdőzés, úszás
Meglepő állításnak tűnhet elsőre, hogy a víz, uszodavíz, strandok vize kiszárítja bőrünket. Ezen vizek hőmérséklete már kellően meleg ahhoz, hogy kioldja bőrünk természetes zsiradékait, lipidjeit. Nem beszélve a közösségi vizek kötelező klórtartalmáról, amely erélyes vegyszer, a bőr nedvességét gyorsan károsítja. Ez főleg a rendszeresen uszodában edző úszóversenyzők számára jelent nagy veszélyt. Célszerű az uszodák, strandok használatakor a rendszeres zuhanyzás, hogy megvédjük bőrünket a klórártalomtól. Készülnek természetesen a sportolók számára olyan testápolók, amelyek lehetőség szerint semlegesítik az uszodavíz klórtartalmát, illetve védenek a bőr kiszáradása ellen.

Borotválkozás
Ez nem csak a férfiakat érinti, és érdemes néhány körülményre odafigyelnünk. Maga a borotválkozás, a pengehasználat eleve irritáló tényező lehet érzékenyebb bőr esetén. Néhány borotválkozás utáni bőrápoló szer alkoholt, vagy egyéb olyan anyagot tartalmaz, amelyek tovább száríthatják bőrünket. A friss penge használat is segít számos esetben. Hasznos lehet tehát az alkoholmentes gélek, krémek alkalmazása. A borotvát mindig abban az irányban mozgassuk, amely a szőrnövekedés természetes iránya.

Klímaberendezések
Mivel a klímák elvonják a levegő természetes páratartalmát, ezért fontoljuk meg használatukat a nyári időszakban. A hőmérséklet ugyan csökken, de bőrünket meglehetősen kiszáríthatja folyamatos alkalmazásuk.

Kiszáradás veszélye
Igen fontos tényező, hogy kellő módon „hidratált”, nedvesített, folyadékban gazdag állapotban legyünk nyáron, a hőségben különösen. Az alkohol, kávé és szénsavas üdítők fogyasztása erre kevésbé alkalmas, vizek, teák, gyümölcslevek, hűtött szénsav- és alkoholmentes italok sokkal inkább. A kiszáradás nagyon nagy veszély, főleg kisgyermekeknél, és idős korban, de általánosságban bárkinél.
Ezzel a néhány tippel és tanáccsal remélhetőleg segítettünk Önöknek a nyári bőrszárazság lehetséges elkerülésében. Amennyiben bármilyen száradásos bőrprobléma adódik, és nem csak az említett kockázati korosztályoknál, haladéktalanul keressék fel a háziorvost, vagy a bőrgyógyászt!

Forrás: FirstDerm Skin Care, Mayo Clinic

 

More products

Xylactive® moisturizing gel

product

Xylactive® Fresh moisturizing gel

product
PannonPharma logo

Pannonpharma u. 1

Pécsvárad

H-7720

SGS 9001 logo
© 2020 PannonPharma. All rights reserved.