PannonPharma logo

Blog / Szemszárazság, száraz szem szindróma

Szemszárazság, száraz szem szindróma

Számos orvosi néven elnevezett betegségről beszélünk: száraz szem betegség, száraz szem szindróma, keratokonjunktivitisz szikka, keratitisz szikka. Maga a betegség soktényezős, károsodott a könnyképzés és a szem felületén lévő könnyfilm. Megnő a könnyfilm ozmolaritása, a szem felületén pedig gyulladás alakul ki. A károsodásnak két oka lehet: gyorsabb a könnypárolgás illetve korán károsodik maga a könnyfilm rétege. Lássuk a részleteket!

A száraz szem szindróma kialakulása alapvetően két fő okra vezethető vissza:

  • az ún. Sjögren-szindróma nevű autoimmun betegség húzódik meg a háttérben (szem és szájszárazsággal járó autoimmun betegség)
  • nem áll fenn Sjögren-szindróma, hanem egyébokokból fakad a szemszárazság

A Sjögren-szindróma lényege a könny víztartalmú rétegének hiányában, a száj szinte teljes kiszáradásában, és az ún. kötőszöveti betegség együttes jelenlétében (vagy hiányában) keresendő. A betegek nagyobb részben nők, akiknél a vérben ún. auto-antitestek vannak jelen. Maga az elsődleges Sjögren-szindróma akár súlyos formában is jelentkezhet. E betegeknél nincsen jelen a már említett kötőszöveti betegség. A szemészeti tünetek, a szemszárazság viszont erőteljes formában fennáll. A másodlagos Sjögren-szindróma esetében valamilyen klinikailag igazolt autoimmun betegség van jelen, pl. a kötőszöveti betegség, vagy reumatoid artritisz, vagy az SLE (szisztémás lupusz), vagy a szisztémás szklerózis. Ezek talaján alakul ki a szem- és szájszárazság.

Változó kor után, terhességben, fogamzásgátló szedésekor, vagy hormonpótlás esetén a szemszárazság "nem Sjögren-típusú" változata észlelhető. Itt általában a hormonszintek jelentős befolyásoló hatása érvényesül, pl. változókor után a petefészek-működés leálllása, terhességben vagy fogamzásgátlók szedésekor viszont a szexhormon-kötő fehérje magasabb szintje.

A szemszárazság kialakulásában szintén jelentős tényező az ún. Meibom-mirigy működészavara, amely a könnyben lévő zsírnemű anyagokkal (lipidek) kapcsolatos. Klinikai vizsgálatokban igazolódott, hoyg száraz szem szindróma esetén, a gyorsabb könnypárolgással járó esetekben az említett mirigy működészavara fontos tényező.
Érdekes felimerés, hogy pl. az androgén férfihormonok szükségesek a könny- és Meibom-mirigyek normál működéséhez, melyeknek jelentős gyulladásgátló hatásuk is van.

Ha a száraz szem szindrómát időben felismerik (ehhez célszerű és javasolt az orvost felkeresni), akkor az időben megkezdett kezeléssel megelőzhető, hoyg pl. megsérüljön, esetleg kifekélyesedjen a szaruhártya, és az életminőség is megőrizhető lesz. A kezelés leginkább a betegség súlyosságától függ, melyben műkönnyek, gyógyszeres kezelés, a szemet védő eszközök alkalmazása, esetleg sebészi beavatkozás egyaránt szerepelhet. A betegek nyomon követése a tünetektől és a súlyosságtól függ. Figyelembe kell venni a környezeti tényezőket is (légszennyezés, klímaberendezések használata, számítógép használat, tévé-nézés, stb.) és érdemes néhány életmódi változtatást is megtenni a javulás érdekében.

Amennyiben fennáll a betegnél a száraz szem szindróma hátterében a Sjögren-szindróma, mindenképpen szükséges reumatológus, vagy immunológus kivizsgálása is az esetleges alapbetegség tisztázása céljából. Ha nem, akkor háziorvosi szinten, vagy szemészorvos segítségével kell a kezelést megbeszélni, kialakítani.

Érdekes módon az amerikai szemlélet szerint a kezelés nem azzal indul, hoyg azonnal műkönnyet, szemcseppet ajánlanak. Az első lépés az életmódi változtatás: megfelelő, telítetlen zsírsavakban gazdagabb diéta, valamint a környezet lehetséges változtatása (pl. a légszennyezés, dohányfüst kerülése, klíma csekélyebb működtetése, kevesebb számítógépezés, több pislogás, stb.) Amennyiben ez nem elegendő, akkor következik a lubrikánsok (műkönnyek) alkalmazása, és ha szükséges, akkor a gyógyszeres terápia.

 

Forrás: Mayo Clinic
Megjelent az Egészségbarát Magazin 2018. nyári számában

More products

Conheal® 0,15mg/ml eye drops solution

product
PannonPharma logo

Pannonpharma u. 1

Pécsvárad

H-7720

SGS 9001 logo
© 2020 PannonPharma. All rights reserved.