PannonPharma logo

Blog / Szemölcsproblémák: mit tehetünk?

Szemölcsproblémák: mit tehetünk?

A közös uszoda-, és edzőtermi sportszerhasználat, kedvezhet a vírusok – ez esetben a szemölcsök terjedésének, szaporodásának. Főleg két csoport veszélyeztetett: a fertőzésre hajlamos gyermekek, és az immunkárosodott, vagy kemoterápiás kezelés alatt álló betegek. Természetesen szemölcs – élete folyamán – bárkin kialakulhat. Mit kell tudnunk a vírusos szemölcsről?

Mi a vírusos szemölcs?

A közönséges szemölcsök a bőrfelszínen a humán papillomavírus (HPV) fertőzés révén alakulnak ki. A vírus a bőrsejteket fertőzi meg, mely a bőrt és a nyálkahártyát egyaránt érinti. Számos, közel 70 HPV-típus ismeretes, az egyes altípusok más-más tüneteket okoznak.
A leggyakoribb az ún. közönséges szemölcs (orvosi nevén: verruca vulgaris), mely jellemzően az ujjakon és a kézháton jelenik meg, fájdalmat általában nem okoz. A HPV szintén jellegzetes tünete a fiatal nőkön és gyermekeken előforduló, az arcon lévő futószemölcs. Szintén nem ritka mindkét nemben a nemi szerveken megjelenő néhány mm-es, esetenként akár több cm-es nagyságúra is megnövő "karfiolszerű" tünet, a hegyes függöly.

Mennyire gyakori, hol jelentkezik?

Emberről emberre terjed, de zoonózisként is előfordul, tehát háziállatokról is kerülhet a vírus a bőrre. A "közönséges" szemölcs főként az ujjakon, a végtagokon alakul ki. A talpon jelentkező szemölcs a bőr mélyebb rétegei felé "nő be", emiatt fájdalmas a járás. Az arcon kialakuló szemölcsök általában kicsik, ún. ecsetszerű növedékeket képeznek. A nemi szerven megjelenő hegyes függöly szintén nem ritka jelenség egyik nemben sem.

A szemölcsök kialakulását elősegítő tényezők

A szemölcsök kialakulását a humán papillomavírusok okozzák. A lappangási idő 4 héttől akár 8 hónapig is terjedhet. Az egyes HPV-vírusok a hámsejtekben rosszindulatú elfajulást okozhatnak, aminek következménye a laphámrák lehet (ez a HPV-16, HPV-18 fajoknál jellemző). Ha a méhnyak nyálkahártyája a HPV-16 vírussal fertőződik, nagyobb lesz a méhnyak rák kialakulásának kockázata. A talpon jelentkező szemölcsök gyakorisága az utóbbi időben növekedett, ennek valószínű oka a már említett közös fürdőhasználat.

Jellemző tünetek

A szemölcs általában fájdalmatlanul jelenik meg az ép bőrön, így sokáig észrevétlen maradhat. Jellegzetes szurkált, tagolt felszínű, 2-5 mm nagyságú, tömött tapintású csomók keletkeznek. A talpon megjelenő verruca komoly fájdalmat okozhat.

Diagnózis és kezelési lehetőségek

Közönséges szemölcsökkel az emberek ritkán fordulnak orvoshoz, megjelenésük jellegzetes. A nemi szerveknél gyorsan terjedő tüneteket nőgyógyász vagy bőrgyógyász vizsgálja, állítja fel a diagnózist.

Kezelés

A vírusok okozta szemölcsök sok esetben maguktól, és heg hátrahagyása nélkül gyógyulnak. Előfordulhat, hogy begyulladnak, és az is, hogy a szervezet immunreakciója folytán eltűnnek. A szemölcsök fertőző hajlama jelentős. A számos kezelés közül olyat kell választani, ami a legkisebb károsodást okozza a környező ép bőrben.
Elterjedt módszer pl. a folyékony nitrogénnel történő fagyasztás, mely gyors, hatékony, és kevés fájdalommal jár. A fagyasztást követően kialakult hólyag steril megnyitás után néhány nap alatt gyógyul. A szemölcs helyi érzéstelenítésben sebészileg is eltávolítható, az ún. Volkmann-kanállal, vagy lézerrel. Sebészeti beavatkozás mellett nagyobb az esély arra, hogy a szemölcs kiújul, vagy a helyén heg képződik.
Ecsetelő az arcon és nemi szerven korlátozottan használható. Sebtoilette: a szemölcs elhalt felső részét naponta el kell távolítani e célra szánt fertőtlenített eszközökkel. Alkalmazható sejtosztódást gátló anyag (citosztatikum) tartalmú ecsetelő. Ezeket csak orvosi javaslatra használhatjuk. Terhesség alatt nem alkalmasak a kezelésre.

 

Megjelent az Egészségbarát Magazin 2017. ősz-téli számában
Kép: Pixabay

More products

Egiferon® 50.000 NE/g gel

product
PannonPharma logo

Pannonpharma u. 1

Pécsvárad

H-7720

SGS 9001 logo
© 2020 PannonPharma. All rights reserved.